Historia

Historia

 

Historien börjar omkring 1792 då den första nybyggaren Jöns Jönsson kommer till Sandträsk.

 

Den 18 april 1887 inköptes egendomen av Överste Carl Otto Bergman som Landstinget blev ägare till 1907 då Sandträsk ansågs som lämpligt för sanatorieverksamhet med sin vackra natur, fina barrskogar och sitt skyddade läge undan nordanvinden.

 

Mellan år 1908 och andra världskriget uppfördes fyra byggnader. Det fanns närmare trehundra vårdplatser på Sandträsk sanatorium. Dessutom fanns under krigsåren en paviljong med 44 platser för flyktingar. Sanatorieverksamheten upphörde 1964.

 

Sedan blev det ett vårdhem för utvecklingsstörda fram till och med hösten 1982. Två år senare öppnades ett Rehabiliteringscenter som hade 33 platser. Denna verksamhet flyttades till Boden våren 2003 och byggnaden är nu såld till ett företag som sålde det vidare till ett annat företag. Nu ägs Sanatoriet av en man som heter Gurkipal Singh och som bor i Oslo.

Herrgården i Sandträsk

 

Det hus Carl Otto Bergman byggde och bodde i med en gård, lador, och torp omkring. Han hade bl.a. en besättning av 80 fjällkor, som än idag är den största besättningen av fjällkor som någonsin funnits i en ägo i Sverige.

Foto: Jennie Nilede

 

 

Fjällnäs i Gällivare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett stort och mäktigt hus strax utanför Gällivare byggt av Carl Otto Bergman, som bodde i Sandträsk.

Foto: Allan Wonkavaara

Sandträsk, Bodens Kommun,

Norrbotten, Sverige